economie

Hemelvaart zorgt voor rustige handel

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam stond donderdag rond het middaguur in de plus. De handel verliep rustig, vanwege Hemelvaart en Bevrijdingsdag. Traditioneel zijn de volumes dan laag. De andere beurzen in Europa toonden eveneens een positief beeld.

De AEX-index noteerde omstreeks 11.40 uur een plus van 0,6 procent op 431,61 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 648,41 punten. De indices in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tussen de 0,3 en 0,8 procent.

Bij de middelgrote fondsen was roestvrijstaalconcern Aperam een van de sterkste stijgers met een koerswinst van 2,3 procent. Het bedrijf opende woensdag nabeurs de boeken over het eerste kwartaal, en zag ten opzichte van een verslagperiode eerder zowel de omzet als het bedrijfsresultaat groeien.

AEX

In de AEX was kabelconcern Altice de sterkste stijger met een plus van 1,9 procent. SBM Offshore volgde met een winst van 1,5 procent. Net als zwaargewicht Shell (plus 0,6 procent) profiteerde de oliedienstverlener van hogere olieprijzen. Zo steeg de prijs voor een vat Amerikaanse olie 3,2 procent tot 45,17 dollar. Brent werd 2,7 procent duurder op 45,81 dollar per vat.

In tegenstelling tot Nederland kwamen er elders in Europa wel bedrijven met kwartaalberichten en ander nieuws naar buiten. In Madrid steeg Repsol 6,3 procent na de presentatie van kwartaalcijfers. Het olieconcern wist in de eerste verslagperiode van het jaar de lagere olieprijzen te compenseren met kostenbesparingen.

Euro

BT won in Londen 2,3 procent, eveneens na een handelsbericht waarin het de verwachtingen van marktvorsers wist te overtreffen. Energieleverancer Centrica kelderde bijna 10 procent, nadat het aangaf via een aandelenemissie geld op te halen om twee overnames te financieren en schulden te verlagen. Rolls-Royce zakte 4,7 procent. De topman van de motorenbouwer bevestigde dat het jaar tot nu toe moeizaam verloopt.

Op macro-economisch vlak kunnen beleggers zich richten op de wekelijkse steunaanvragen uit de Verenigde Staten, die na het middaguur worden gepresenteerd.

De euro werd voor 1,1440 dollar verhandeld, tegen 1,1498 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.