economie

Europese beurzen op verlies

04 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese beurzen leverden woensdag terrein in. Beleggers verwerkten onder meer een flinke stroom bedrijfscijfers. In Amsterdam opende onder meer zwaargewicht Shell de boeken.

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam stond kort na het begin van de handel op Wall Street 1 procent lager op 429,2 punten. De MidKap van middelgrote fondsen zakte 0,9 procent tot 645,7 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs koersten 0,9 tot 1 procent in de min.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam was Shell met een verlies van 2,4 procent de grootste daler. Het olie- en gasconcern zag zijn winst vorig kwartaal door onder meer de dalende olieprijs ruimschoots halveren.

Londen

Midkapper Air France-KLM zag door de lage olieprijs juist zijn kwartaalverlies slinken. Het Frans-Nederlandse bedrijf bleef echter zeer voorzichtig over de verwachtingen voor de komende maanden en zag zijn aandeel daarop 5,1 procent inleveren. Bij de middelgrote fondsen leverde Flow Traders met 6 procent het meest in. De beursintermediair zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal dalen.

In Londen verloor beursuitbater London Stock Exchange (LSE) 6,6 procent, nadat de Amerikaanse branchegenoot Intercontinental Exchange (ICE) bekendmaakte geen bod op LSE uit te brengen. LSE gaat fuseren met Deutsche Börse, dat in Frankfurt 0,9 procent inleverde.

Duitsland

BHP Billiton stond met een verlies van 4,1 procent in Londen ook onder druk. Braziliaanse aanklagers eisen miljarden van de mijnbouwer wegens betrokkenheid bij een damdoorbraak. Goudbedrijf Randgold Resources verloor 7,3 procent wegens productieproblemen bij twee Afrikaanse mijnen.

Deutsche Telekom verloor in Frankfurt 2,3 procent, ondanks meevallende kwartaalcijfers. In Parijs was Société Générale de grootste winnaars met een plus van 2,2 procent. De bank haalde vorig kwartaal meer winst dan verwacht en kondigde nieuwe bezuinigingen aan. Biergigant Anheuser Busch-InBev werd in Brussel 1,5 procent minder waard.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,5 procent naar 44,71 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 1,96 procent duurder bij 45,83 dollar per vat. De euro werd voor 1,1515 dollar verhandeld, tegen eveneens 1,1515 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.