economie

Beurzen lager door dure euro en cijfers

03 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen stonden dinsdag rond het middaguur fors in de min. Het beurssentiment werd gedrukt door de duurdere euro, terwijl ook verschillende kwartaalresultaten uit Europa negatief werden ontvangen. In Amsterdam maakte Philips bekend zijn verzelfstandigde lichtdivisie Lighting naar de beurs te brengen.

De AEX stond omstreeks 11.50 uur 2,1 procent lager op 431,91 punten. De MidKap daalde 1,6 procent tot 651,67 punten. De indices in Parijs en Frankfurt zakten 1,5 en 1,8 procent, Londen stond 0,8 procent lager.

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar liep dinsdag verder op, nadat maandag al het hoogste peil sinds de zomer van vorig jaar werd bereikt. Rond het middaguur was de Europese munt 1,1595 dollar waard, tegen 1,1515 dollar aan het einde van de beurshandel op maandag. De dure euro kan schadelijk zijn voor Europese bedrijven, die hun producten duurder zien worden buiten het eurogebied.

Hoofdindex

In de hoofdindex stond geen enkel fonds in het groen. Aalberts (min 0,4 procent) toonde het kleinste verlies, na het vlakke TNT. ArcelorMittal stond onderaan met een min van bijna 4 procent.

Philips verloor 2,3 procent. Het concern brengt zijn onderdeel Lighting naar Beursplein 5, waarbij minstens een kwart van de aandelen aangeboden zal worden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Financiële concerns

Elders in Europa openden een groot aantal financiële concerns de boeken. De Zwitserse bank UBS (min 7,7 procent) zag de winst kelderen en werd door beleggers van de hand gedaan. Ook Commerzbank (min 9 procent) ging in Frankfurt in de uitverkoop na kwartaalcijfers. Het Franse BNP Paribas en het Britse HSBC werden wel met kleine winsten beloond voor hun rapportage.

In Frankfurt hadden verder BMW en Lufthansa een slechte dag. Autobouwer BMW verloor ruim 3 procent na de melding van een winstdaling in het eerste kwartaal. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa zag zijn opbrengsten slinken door dalende ticketprijzen en leverde bijna 8 procent aan beurswaarde in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent naar 44,49 dollar per vat. Brent werd 0,4 procent goedkoper bij 45,65 dollar per vat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.