economie

Bescheiden winsten op Europese beurzen

02 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste graadmeters op de Europese aandelenmarkten stonden maandag overwegend op bescheiden winsten. Beleggers verwerkten onder meer cijfers over de recente ontwikkelingen in de industrie. De handel verliep kalm, ook omdat de beurs in Londen de deuren dicht hield.

De leidende AEX-index in Amsterdam stond kort na het begin van de handel op Wall Street 0,1 procent hoger op 440,17 punten. De MidKap van middelgrote fondsen zakte 0,2 procent tot 662,26 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs koersten 1 en 0,4 procent in de plus.

In de AEX was vastgoedfonds Unibail-Rodamco de sterkste stijger met een winst van 1,4 procent, gevolgd door ABN AMRO dat er 1 procent bij kreeg. Staalconcern ArcelorMittal en oliedienstverlener SBM Offshore sloten de rij met verliezen van 2,9 en 2,7 procent.

Air France-KLM

Bij de middelgrote fondsen won Air France-KLM 1,3 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern wil Jean-Marc Janaillac, sinds 2012 de hoogste baas van het internationale transportbedrijf Transdev, benoemen tot opvolger van scheidend topman Alexandre de Juniac.

Sterkste stijger in de MidKap was biotechnologiebedrijf Galapagos met een koerswinst van 7,6 procent. Onderaan stond kunstmestproducent OCI dat 5 procent moest inleveren. Het bedrijf kwam afgelopen weekeinde met tegenvallende jaarcijfers, en liet weten over 2015 geen dividend uit te keren.

Ajax

Op de lokale markt won Ajax 6,3 procent. De enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland zette zondag door een 4-0-overwinning op FC Twente een grote stap richting het kampioenschap en daarmee naar deelname aan de lucratieve Champions League.

Het vertrouwen in Italiaanse bankensector liep een deuk op door een een mislukte aandelenemissie van de lokale bank Popolare di Vicenza. Beleggers in Milaan zetten de aandelen van banken als UniCredit, Mediobanca en Banca Monte dei Paschi di Siena 3,4 tot 4,6 procent lager.

Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper bij een prijs van 45,55 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 1,5 procent naar 46,68 dollar per vat. De euro werd voor 1,1485 dollar verhandeld, tegen 1,1450 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.