economie

Australiër bekent bedenker Bitcoin te zijn

02 mei 2016Leestijd: 2 minuten

LONDEN (ANP) – De Australiër Craig Wright heeft tegenover drie Engelstalige media, waaronder de BBC, erkend dat hij de bedenker is van de Bitcoin. Daarmee lijkt een jarenlange zoektocht naar de man achter de virtuele munt ten einde.

De bitcoin bestaat sinds 2009. Wright, die schuilging achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, slaagde erin om lang in de anonimiteit te blijven. Eerder werd nog een Japans-Amerikaanse man aangewezen als het vermoedelijke brein achter het elektronische betaalmiddel.

Wrights naam dook pas eind vorig jaar op, toen twee tech-magazines in hem de veel gezochte codeur herkenden. De Australische fiscus liet toen ook meteen een huiszoeking verrichten bij Wright, die mogelijk voor honderden miljoenen aan bitcoins zou bezitten.

Technische gegevens

De munt is niet onomstreden. De bitcoin wordt ook veel gebruikt door criminelen, vooral dankzij de mogelijkheid om er volstrekt anoniem betalingen mee te verrichten.

Wright liet weten dat hij volledig meewerkt met het onderzoek van de belastingdienst. Dat de ondernemer uiteindelijk toch naar buiten is getreden als uitvinder van de bitcoin, komt doordat er de laatste tijd veel journalisten onderzoek naar hem deden. ,,Ik heb dit niet gedaan omdat ik het wilde.”

De Australiër onderbouwde zijn bekentenis op zijn eigen blog met een reeks technische gegevens. Een van de oprichters van de Bitcoinstichting, Jon Matonis, zei in een reactie overtuigd te zijn dat Wright de waarheid spreekt. ,,Tijdens sessies in Londen heb ik de relevante data kunnen analyseren, in cryptografische, sociale en technische zin”, aldus de econoom. ,,Ik ben er stellig van overtuigd dat Craig Wright in alle drie de categorieën aan de eisen voldoet.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.