economie

AEX sluit rustige dag met winst

05 mei 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag met winst gesloten. Hemelvaarts- en Bevrijdingsdag zorgden voor een rustige sessie, waarin beleggers de olieprijs opnieuw zagen oplopen. Elders in Europa toonden de aandelenmarkten ook een overwegend positief beeld.

De AEX eindigde met een winst van 0,5 procent op 431,24 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven zakte 0,1 procent naar 645,76 punten. Londen en Frankfurt wonnen tot 0,2 procent, terwijl de CAC40 in Parijs 0,1 procent daalde.

Op het Damrak viel onder meer roestvrijstaalfabrikant Aperam op, met een plus van 2,3 procent in de MidKap. Het bedrijf opende woensdag nabeurs de boeken over het eerste kwartaal, en gaf daarbij aan dat zowel de omzet als het bedrijfsresultaat groeiden ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar.

Olieproductie

Oliebedrijf Shell stond met een winst van 1,7 procent bovenaan de lijst van 25 hoofdfondsen van de AEX. Dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore kreeg er 0,7 procent bij.

Beide bedrijven profiteerden van de verdere opmars van de olieprijs, die mede werd ingegeven door een nieuwe daling van de olieproductie in de VS. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3 procent naar 45,10 dollar. Brent werd 2,5 procent duurder bij 45,75 dollar per vat.

Kwartaalcijfers

In de AEX gingen vooral financiële fondsen omlaag. Verzekeraar NN sloot de rij met een min van 1,6 procent. ING, ABN AMRO en Aegon werden circa 1 procent minder waard.

Elders in Europa kwamen op Hemelvaartsdag nog enkele bedrijven met kwartaalberichten en ander nieuws naar buiten. In Madrid steeg Repsol bijna 5 procent na de presentatie van kwartaalcijfers. Het olieconcern wist in de eerste verslagperiode van het jaar de lagere olieprijzen te compenseren met kostenbesparingen.

Aandelenemissie

Telecombedrijf BT won in Londen 2,6 procent, dankzij onverwacht sterke kwartaalresultaten. Energieleverancier Centrica kelderde bijna 10 procent, nadat het aangaf via een aandelenemissie geld op te willen halen om twee overnames te financieren en schulden te verlagen.

De euro werd voor 1,1405 dollar verhandeld, tegen 1,1498 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.