economie

Volkswagen: 2016 wordt overgangsjaar

28 april 2016Leestijd: 2 minuten

WOLFSBURG (ANP) – Volkswagen maakt in 2016 een ,,overgangsjaar” door, na een maandenlange periode die vrijwel geheel in het teken stond van het dieselschandaal. Dat heeft topman Mathias Müller van het Duitse autoconcern donderdag gezegd tijdens zijn jaarlijkse perspresentatie.

Hoofddoel voor 2016 is het leggen van een fundament voor een nieuw en beter Volkswagen, zei Müller. In die plannen spelen elektrische auto’s een belangrijke rol. Tussen nu en 2020 moeten minstens twintig nieuwe elektrisch aangedreven modellen het levenslicht zien.

Hoewel Müller vindt dat Volkswagen een goede uitgangspositie heeft om die omslag te kunnen maken, staat het bedrijf staat volgens de bestuursvoorzitter open voor samenwerking met andere partijen. Meer details volgen later dit jaat, als het concern zijn strategie voor de jaren tot en met 2025 presenteert.

Gesjoemeld

Volkswagen raakte afgelopen najaar in opspraak toen aan het licht kwam dat het gesjoemeld heeft met uitstootwaarden van miljoenen dieselauto’s. Om de oplopende kosten van dat schandaal te kunnen dragen is inmiddels meer dan 16 miljard euro opzij gezet. Daardoor leed het concern vorig jaar 1,6 miljard euro verlies.

Müller benadrukte dat Volkswagen los van van alle eenmalige kosten in verband met het dieselschandaal, vorig jaar een ,,solide ontwikkeling” heeft doorgemaakt. De veranderingen die daartoe hebben geleid, worden dit jaar versneld doorgezet, zei hij. Dit jaar al verwacht het concern weer winst te boeken.

Winterkorn

Müller nam in september de leiding over van Martin Winterkorn, die naar aanleiding van het uitstootschandaal opstapte. Winterkorn toucheerde afgelopen jaar 7,3 miljoen euro. Hij kreeg bovenop zijn salaris van 1,4 miljoen euro, bonussen van in totaal bijna 5,9 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Vakbonden en Volkswagen kwamen onlangs een inperking van de bonussen overeen, maar dat was pas na het vertrek van Winterkorn.

Volkswagen krijgt veel kritiek op de afhandeling van het dieselschandaal met klanten. Veel auto’s moeten nog voor een reparatie terug naar de garage. Müller zei te betreuren dat die operatie in onder meer thuisland Duitsland achterloopt op schema.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.