economie

Nieuwe wet voor financiële graadmeters

28 april 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Gesjoemel met internationale rentetarieven door banken of andere marktmanipulatie moet tot het verleden behoren. Het Europees Parlement stemde donderdag in met nieuwe Europese regels op de controle van financiële graadmeters. De nieuwe regels kwamen er na grootschalige fraude door banken.

Een benchmark op de financiële markt is een maatstaf waaraan andere producten of diensten worden getoetst. Zo is bijvoorbeeld Libor een centraal rentetarief dat door verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruikt wordt voor het vaststellen van andere rentes, bijvoorbeeld voor spaartegoeden en hypotheken.

En daardoor raakt het ons allemaal, stelt Europarlementariër en rapporteur Cora van Nieuwenhuizen (VVD). De nieuwe wet moet de manier waarop de benchmark wordt bepaald inzichtelijker maken. Daarbij komt er streng toezicht op de beursindexen. ,,Ik ben er trots op dat Europa het eerste continent is dat dit reguleert”, aldus Van Nieuwenhuizen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.