economie

Kleine uitslagen op Wall Street

28 april 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen koersten donderdag overwegend een fractie onder de slotstanden van een dag eerder. Het sentiment werd enigszins gedrukt door het besluit van de Japanse centrale bank om onverwacht geen extra steunmaatregelen te treffen. Het aandeel Facebook blonk uit na positieve kwartaalcijfers.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur 0,4 procent lager op 17.975 punten. De brede S&P 500 verloor 0,1 procent tot 2094 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq vlak stond op 4864 punten.

Facebook zag zijn beurswaarde 8,2 procent stijgen. Het bedrijf presenteerde woensdag nabeurs een zeer sterke winst- en omzetgroei in het eerste kwartaal.

Er waren meer bedrijven die de boeken openden. Autofabrikant Ford (plus 3,6 procent) rapporteerde onder meer een ruimschootse winstverdubbeling. Olieconcern ConocoPhillips (plus 1,6 procent) dook in de rode cijfers en Dow Chemical (min 0,6 procent) zag zijn winst sterk dalen na een schikking.

MasterCard

Het aandeel MasterCard steeg 0,1 procent nadat het in het eerste kwartaal meer transacties had verwerkt wereldwijd. Wel daalde de winst van de onderneming. Restaurant Brands International, het moederbedrijf van Burger King en Tim Hortons, zette over het kwartaal een lagere omzet in de boeken, maar zag de winst stijgen. Beleggers zetten het aandeel daarop 2,1 procent hoger.

DreamWorks Animation SKG zag zijn beurswaarde bijna een kwart stijgen. Kabelbedrijf Comcast maakte bekend de filmstudio achter succesvolle animatiefilms als Shrek, Kung Fu Panda en Madagascar voor circa 3,8 miljard dollar over te nemen. Het aandeel St. Jude Medical won meer dan 27 procent na overnameperikelen. Het farmaceutische en medische bedrijf Abbott wil zijn branchegenoot voor 25 miljard dollar inlijven.

Groei

Verder bleek de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent te zijn gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. De groei was beduidend minder sterk dan in het voorgaande kwartaal. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering nam afgelopen week toe.

Amerikaanse olie werd donderdag 1,2 procent duurder op 45,86 dollar per vat. Brentolie steeg 1,4 procent in prijs tot 47,86 dollar per vat. De euro werd voor 1,1341 dollar verhandeld, tegen 1,13127 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.