economie

Amazon in schijnwerpers op Wall Street

29 april 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zullen de laatste handelsdag van de week naar verwachting zonder grote uitslagen beginnen. Beleggers verwerken vrijdag wederom een grote hoeveelheid bedrijfscijfers. Vooral Amazon kan door sterke resultaten rekenen op een bovengemiddelde belangstelling.

De kwartaalcijfers die de internethandelaar donderdag nabeurs bekendmaakte, overtroffen alle verwachtingen. De winst viel bijna twee keer hoger uit dan waar marktkenners rekening mee hielden. Ook de omzet was beter dan geraamd.

Ook de zakelijke netwerksite LinkedIn lijkt een koerssprong te gaan maken. De vooruitzichten die het bedrijf presenteerde, konden beleggers bekoren. In de nabeurshandel op donderdag ging het aandeel al krap 10 procent vooruit. Aanbiedingensite Grouponsite zal vanwege zijn resultaten eveneens in de belangstelling staan.

Olieconcerns

Delta Air Lines kwam weer met een grote vliegtuigorder naar buiten. Het bedrijf heeft een bestelling geplaatst bij Airbus voor 37 toestellen van het type A321ceo. Donderdag werd nog bekend dat Delta bij het Canadese Bombardier een order heeft geplaatst voor 75 vliegtuigen.

Ook olieconcerns ExxonMobil en Chevron staan in de schijnwerpers, nadat ze voorbeurs een kijkje in de boeken gaven. De winst van ExxonMobil viel in het eerste kwartaal fors lager uit dan een jaar eerder, maar was wel nog altijd beter dan verwacht. Het verlies van Chevron viel hoger uit dan waar rekening mee werd gehouden.

De koers van TiVo, producent van digitale videorecorders zal bewegen op de overname door Rovi. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in online tv-gidsen legt 1,1 miljard dollar op tafel voor TiVo.

Dow Jones

Qua macro-economisch nieuws stonden voorbeurs de Amerikaanse consumentenuitgaven en -inkomsten op de rol. De uitgaven zijn in maart licht gestegen. Na de openingsbel volgen nog cijfers over het consumentenvertrouwen.

De Amerikaanse aandelenbeurzen gingen donderdag met verliezen de handel uit. De leidende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 1,2 procent op 17.830,76 punten. De brede S&P 500 verloor 0,9 procent tot 2075,81 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 1,2 procent inleverde op 4805,29 punten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.