Winststijging Takata ondanks airbagproblemen

05 februari 2016Leestijd: 1 minuut

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) – De Japanse toeleverancier aan de automobielindustrie Takata heeft zijn kwartaalwinst zien stijgen, ondanks de grote problemen met de door het bedrijf geleverde airbags. Takata ligt zwaar onder vuur omdat zeker elf mensen zijn omgekomen door ongelukken met defecte airbags.

Het bedrijf noteerde onder de streep een winst van 8,1 miljard yen (62 miljoen euro), tegenover 2,8 miljard yen een jaar eerder. De stijging was volgens Takata te danken aan hogere verkopen in de Verenigde Staten en Azië. De omzet steeg daardoor van 167,9 miljard yen naar 184,1 miljard yen.

In sommige gevallen kunnen airbags van Takata ontploffen, waarbij stukjes metaal en plastic op inzittenden af vliegen. Takata kreeg in november in de VS een boete van 200 miljoen dollar vanwege fouten rondom de afhandeling van de airbagproblemen.

Honda maakte donderdag bekend wereldwijd nog eens 4,7 miljoen auto’s terug te roepen naar de garage om de airbags na te laten kijken. Bij alle getroffen fabrikanten samen gaat het om een veelvoud daarvan. Het bedrijf werkt aan een plan om kosten te delen met getroffen autofabrikanten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.