economie

Weer slechte dag voor banken op Wall Street

11 februari 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen leden donderdag flinke verliezen door zorgen over de staat van de wereldeconomie. Vooral bankaandelen moesten het ontgelden, net als eerder deze week. Berichten dat OPEC bereidt is met landen buiten het kartel te praten over een productieverlaging stelpten de verliezen in de energiesector enigszins.

Een klein uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,7 procent lager op 15.644 punten en verloor de S&P 500 1,3 procent tot 1827 punten. De schade voor de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq bleef beperkt tot 0,4 procent, waarmee de index op 4265 punten kwam.

,,Het beleid van centrale banken en onzekerheid over de effectiviteit daarvan is het voornaamste macro-economische thema momenteel”, wist een handelaar. ,,Er zit veel lucht tussen wat de Federal Reserve zegt en impliceert en wat de markten verwachten.”

Rentebeleid

President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zij woensdag dat de onstuimigheid op de financiële markten wellicht van invloed is op het rentebeleid. De Fed verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste tarief. In september werd daar nog van afgezien omdat betwijfeld werd of de Amerikaanse economie wel krachtig genoeg was om een verhoging aan te kunnen.

Een lage rente zet de winstgevendheid van banken onder druk. Bank of America en Citigroup behoorden met verliezen tot 7,2 procent tot de sterkste dalers in de financiële sector.

Olieprijzen

The Wall Street Journal meldde in een tweet dat OPEC wil praten over een productieverlaging in een poging de ogenschijnlijke vrije val van de olieprijzen tot staan te brengen. De zakenkrant citeerde daarbij een niet bij naam genoemde minister van de Verenigde Arabische Emiraten. Berichten over dergelijke onderhandelingen doen al langer de rond, maar van officiële aankondigingen is vooralsnog geen sprake.

Een vat Amerikaanse olie werd 2,7 procent goedkoper op 26,71 dollar, na eerdere een laagste prijs van 26,05 dollar aangetikt te hebben. De prijs van Brentolie daalde met 0,6 procent tot 30,64 dollar per vat. De olieproducenten Exxon Mobil en Chevron stonden tot 0,5 procent in de min, terwijl dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton 3,7 procent verloor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.