economie

Weer flinke plussen op Europese beurzen

15 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenmarkten gingen maandag opnieuw sterk omhoog, na de forse koerswinsten op vrijdag. De beurzen toonden daarmee duidelijk herstel van de recente klappen.

De AEX-index in Amsterdam stond in de middaghandel 2,9 procent hoger op 403,34 punten. De MidKap ging 3,4 procent vooruit naar 614,20 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt klommen tot 3,2 procent.

De beurzen in New York houden de deuren gesloten voor de viering van President’s Day. ECB-president Mario Draghi gaf een toespraak in het Europees Parlement en zei dat de centrale bank zal optreden als de prijsstabiliteit in gevaar komt door de turbulentie op de markten.

Altice

In de AEX stond kabelaar Altice bovenaan met een winst van 7,8 procent. Andere sterke stijgers bij de hoofdfondsen waren ING, ASML en ArcelorMittal met plussen tot 5,6 procent.

Shell noteerde 0,9 procent in het groen. Het olieconcern liet weten dat het alle aandelen van het Britse gasbedrijf BG Group in handen heeft.

RB

In Londen stond RB, de nieuwe naam van Unilever-rivaal Reckitt-Benckiser, in de belangstelling met een winst van 6,8 procent. Het moederbedrijf van merken als Durex, Strepsils en Calgon maakte beter dan verwachte cijfers bekend en gaf aan voor 2016 verdere groei te voorzien.

HSBC kon ook op aandacht rekenen van beleggers in Londen. De Britse bank gaf aan zijn hoofdkantoor in Londen te zullen houden en dus niet te gaan verhuizen naar Hongkong. De bank heeft tien maanden nagedacht over dit besluit in verband met veranderingen in de regelgeving voor banken in Groot-Brittannië. HSBC steeg 0,8 procent.

Autofabrikant

De Europese autofabrikanten boekten flinke terreinwinsten. Zo wonnen Daimler, Volkswagen en BMW in Frankfurt tot 6,7 procent. In Parijs gingen PSA Peugeot Citroën en Renault tot 7,4 procent omhoog.

De olieprijzen stegen verder na de sterke stijgingen van vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent tot 29,71 dollar en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 33,54 dollar per vat.

De euro noteerde 1,1180 dollar, tegen 1,1230 dollar bij het slot van de Europese handel op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.