economie

Wall Street zet punt achter verliesreeks

12 februari 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag op winst, waarmee Wall Street een punt lijkt te gaan zetten achter de verliesreeks van de afgelopen dagen. Met name de banken toonden herstel van de recente klappen, terwijl de oliefondsen profiteerden van de sterk stijgende olieprijzen.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 1,3 procent hoger op 15.858 punten. De brede S&P 500 klom 1,2 procent tot 1850 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,8 procent tot 4299 punten. Maandag blijft Wall Street gesloten voor President’s Day.

JPMorgan Chase kon op flinke belangstelling rekenen na een grote investering van topman Jamie Dimon in zijn eigen bank. Dimon stak 26,6 miljoen dollar in de aankoop van een half miljoen aandelen JPMorgan, nadat dit aandeel in de afgelopen dagen naar de laagste koers in ruim twee jaar was gezakt. De investering komt voor Dimon overeen met een jaarsalaris. De koers van JPMorgan steeg 7,2 procent.

Olieprijzen

Andere bankaandelen liftten mee. Zo gingen Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup en Bank of America tot 5,5 procent vooruit.

De olieprijzen wonnen flink terrein dankzij berichten dat oliekartel OPEC overweegt om de productie te beperken. Amerikaanse olie werd liefst 11,8 procent duurder op 29,29 dollar per vat. Brent steeg ruim 9 procent naar 32,78 dollar. De olieconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips lieten daarop stijgingen optekenen tot 2,8 procent. Oliedienstverleners als Halliburton en Schlumberger boekten winsten tot 2 procent.

Euro

Groupon, het bedrijf achter de aanbiedingensite, sprong 27 procent omhoog dankzij beter dan verwachte cijfers na het slot op donderdag. Computerspelletjesbedrijf Activision Blizzard had echter een slechte dag, vanwege teleurstellende resultaten. De maker van spelletjes als Call of Duty, Guitar Hero en World of Warcraft verloor 8,7 procent.

Verder kreeg de beurshandel in New York steun van meevallende cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. Wel kwam een licht tegenvallende eerste raming naar buiten over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in februari.

De euro noteerde 1,1249 dollar, tegen 1,1230 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.