Tech-uitverkoop Wall Street na banenrapport

05 februari 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen op Wall Street stonden vrijdag stevig in het rood. Aandelen gingen over een breed front in de uitverkoop na tegenvallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt, maar met name internet- en andere tech-aandelen moesten het ontgelden. Vooral LinkedIn was uit de gratie door teleurstellende prognoses voor dit jaar.

Een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,4 procent in de min op 16.182 punten. De brede S&P 500 zakte 1,9 procent tot 1878 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq spande de kroon, met een verlies van 3,2 procent tot 4368 punten.

Beleggers reageerden onder meer op de tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten in januari, die voorbeurs werd gemeld. Daar stond tegenover dat de lonen van werknemers vorige maand wel verder stegen. Het banenrapport is een belangrijk ingrediënt voor het rentebesluit van de Federal Reserve, maar gaf weinig duidelijkheid over de kans op een nieuwe renteverhoging in maart.

LinkedIn

Het aandeel LinkedIn ging in de uitverkoop, waardoor het bedrijf achter de zakelijke netwerksite liefst 44 procent van zijn beurswaarde verloor. Dit trok ook andere internetfavorieten omlaag. Facebook, Amazon en Netflix leverden 6 tot 8 procent in, terwijl Google-moeder Alphabet de schade wist te beperken tot een min van 3 procent.

Een zwaar verlies was er ook voor Tableau Software, dat bijna de helft van zijn waarde kwijtspeelde met tegenvallende kwartaalcijfers. Branchegenoot Symantec won daarentegen 3 procent, na de aankondiging van een forse nieuwe kapitaalinjectie.

Olie

De dertig hoofdfondsen van de Dow Jones werden aangevoerd door farmaceut Merck, die ruim 1 procent won. Nike sloot de rij met een verlies van bijna 5 procent, gevolgd door McDonald’s dat 4 procent minder waard werd. Apple zakte ruim 2 procent, net zoals chipfabrikant Intel.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vrijdagavond 2,7 procent in de min op 30,85 dollar. De euro was 1,1150 dollar waard, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.