economie

Surinaamse bank wil economie tot rust brengen

18 februari 2016Leestijd: 2 minuten

PARAMARIBO (ANP) – De centrale bank van Suriname laat de koppeling van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar varen, in een poging de rust terug te brengen in de eigen economie. De invoering van een zogenoemde valutaveiling moet leiden tot een marktconforme wisselkoers, waardoor er een eind komt aan de voortdurende prijsverhogingen waar Surinamers de afgelopen maanden mee te maken hebben gehad.

Doordat het vertrouwen van Surinamers in de eigen munt steeds verder afbrokkelt, wordt deze in grote aantallen omgewisseld voor de stabielere Amerikaanse dollar. Daardoor loopt de waarde van de Surinaamse dollar sterk terug. Bovendien is de munt op de zwarte markt aanzienlijk minder waard dan de officiële koers. De officieel vastgestelde koersverhouding, de koppeling tussen de Surinaamse en Amerikaanse dollar, komt nu te vervallen. In plaats daarvan gaan de negen commerciële banken in het land elke week meedoen aan een veiling, waarbij de centrale bank op basis van de biedingen een wekelijkse wisselkoers vaststelt.

Centralebankpresident Glenn Gersie denkt dat de ‘nieuwe koers’ de eerste weken zeker zal fluctueren, maar daarna zal stabiliseren. Hij benadrukte dat het plan alleen lukt als de regering van Desi Bouterse zich aan afspraken houdt om niet meer uit te geven dan noodzakelijk is. De Surinaamse staatskas is momenteel zo goed als leeg. Daar komt bij dat het land nauwelijks extra inkomsten heeft als gevolg van de lage prijzen van zijn belangrijkste exportproducten, goud en olie. Gersie liet ook weten dat de regering en centrale bank in gesprek zijn met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere internationale financiële instellingen over hulp aan Suriname.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.