economie

Speculatie op staatssteun stuwt beurzen Azië

16 februari 2016

TOKIO (ANP) – De Aziatische aandelenbeurzen boekten dinsdag winst, vooral door speculatie op extra steunmaatregelen van overheden om de economie aan te jagen. Een stijging van de olieprijzen, na berichten over aanstaande gesprekken tussen oliekartel OPEC en Rusland, kwam het sentiment ook ten goede.

De toonaangevende Nikkei-index in Tokio steeg 0,2 procent tot 16.054,43 punten. Onder meer olieconcern Inpex (plus 2,2 procent) profiteerde van de hogere olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 4,3 procent tot 30,70 dollar en Brentolie werd 4,1 procent duurder op 34,75 dollar per vat.

Softbank (plus 15,9 procent) was een opvallende stijger na de aankondiging van een grootschalige inkoop van eigen aandelen. De koers van de aanbieder van mobiele telefonie daalde in 2013 naar een dieptepunt na de overname van het Amerikaanse Sprint en herstelde sindsdien amper. De aandeleninkoop ter waarde van 500 miljard yen (3,9 miljard euro) moet daar verandering in brengen.

Shanghai Composite

De Chinese beurzen liepen flink op nadat uit cijfers van de overheid bleek dat er vorige maand voor een recordhoeveelheid aan krediet is verstrekt. Volgens handelaren gokten beleggers er op dat staatsbanken de komende maanden nog meer geld zullen uitlenen ter ondersteuning van de economische groei. De Shanghai Composite pluste 3,2 procent en de hoofdindex in Shenzhen werd 3,1 procent hoger gezet.

Ook de overige markten in de regio gingen vooruit. De Kospi-index in Seoul steeg 1,4 procent en de All Ordinaries ook. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,2 procent hoger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.