Spaartegoeden huishoudens omhoog

05 februari 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De spaartegoeden van Nederlandse huishoudens zijn in 2015 met ongeveer 4,5 miljard euro toegenomen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekend.

Volgens DNB is daarvan slechts 386 miljoen euro het gevolg van de netto-inleg (dus exclusief de bijgeschreven rente). In de eerste zes maanden van het jaar werd netto ongeveer 10 miljard euro ingelegd, maar dat bedrag werd in de tweede helft weer vrijwel volledig onttrokken. Vooral in december werd veel spaargeld opgenomen (4,5 miljard euro), onder meer wegens de feestdagen, aldus DNB.

Nederlandse huishoudens hadden eind 2015 circa 336 miljard euro op hun spaarrekeningen staan, tegen 332 miljard euro aan het einde van 2014. Daarvan staat een kleine 85 procent op vrij opneembare spaarrekeningen. De rest staat op deposito’s met een vaste looptijd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.