economie

‘Saudi’s en Russen bespreken oliemarkt’

15 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DOHA (ANP) – De Saudische olieminister Ali al-Naimi heeft dinsdag in Qatar een ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Alexander Novak. De twee bewindslieden zullen de situatie op de oliemarkt bespreken, meldden bronnen rond het geplande overleg maandag aan persbureau Bloomberg.

Met name onder invloed van grootmacht Saudi-Arabië heeft oliekartel OPEC de afgelopen anderhalf jaar de oliekraan wijd open gezet. Daardoor is een groot overaanbod ontstaan en zijn de prijzen gekelderd tot een niveau waarop het voor veel concurrenten van de Saudi’s niet langer rendabel is op grote schaal olie te produceren.

Voor Rusland, zelf geen OPEC-lid, is dat een financiële ramp. Het land zucht al onder westerse sancties in verband met het conflict in Oekraïne. De lage olieprijzen zetten een extra rem op de economie en leiden tot forse druk op de overheidsfinanciën.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.