economie

Randstad uitblinker in AEX

18 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen stonden donderdag aan het eind van de ochtend overwegend hoger. Een verdere stijging van de olieprijs veroorzaakte een positief sentiment op de handelsvloeren. In Amsterdam werd de cijferpresentatie van AEX-fonds Randstad goed ontvangen. Ook Air France-KLM en Arcadis stonden flink in het groen.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,5 procent hoger op 416,89 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 642,29 punten. De indices in Parijs en Frankfurt gingen tot 0,9 procent omhoog. Londen bleef achter met een min van 0,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,5 procent tot 31,44 dollar, terwijl Brent 2 procent steeg tot 35,15 dollar. Woensdag gingen de olieprijzen ook al hard omhoog.

Lijstaanvoerder

Randstad was met voorsprong de lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van ruim 5 procent. De uitzender zag zijn winst en omzet vorig kwartaal verder groeien en voorziet die lijn voorlopig door te zetten. Bij de middelgrote fondsen steeg Arcadis ruim 4,5 procent. Het bedrijf, dat de afgelopen tijd op de beurs veel terrein kwijtspeelde, verhoogde onder meer zijn dividend.

Ook Air France-KLM deed goede zaken bij de middelgrote fondsen, en was daar de grote winnaar met een plus van bijna 10 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern boekte, voor het eerst sinds 2010, een winst over een kalenderjaar. Daarbij werd het flink geholpen door de lagere brandstofprijs en goedkopere euro.

BAM

BAM ging, na een aanvankelijk hogere opening, 4,8 procent omlaag. De grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland keerde vorig jaar terug naar winst, na een verlies een jaar eerder. Het aandeel BAM was de afgelopen week al flink in waarde toegenomen.

Bij de kleinere fondsen leverde Ordina 3 procent in. De automatiseerder zag de opbrengsten vorig jaar teruglopen, waarbij de resultaten in Nederland teleurstelden.

Euro

Elders in Europa openden onder meer defensieconcern BAE (plus 1,8 procent in Londen), hotelconcern Accor (plus 3,2 procent in Parijs) en voedingsmiddelenconcern Nestlé (min 3,5 procent in Zürich) de boeken. Sportartikelenbedrijf Puma daalde in Frankfurt 2 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten.

De euro was 1,1128 dollar waard, tegen 1,1138 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.