economie

Ook zaak tegen Petrobras in Nederland

10 februari 2016Leestijd: 1 minuut

ROTTERDAM (ANP) – Gedupeerde aandeelhouders van het van fraude en omkoping verdachte Petrobras willen het Braziliaanse staatsoliebedrijf ook in Nederland voor de rechter dagen. Ze hebben daarvoor de Stichting Petrobras Compensation Foundation opgericht. Oud-minister Benk Korthals is een van de bestuurders van de claimorganisatie.

De beleggers dringen bij Petrobras aan op compensatie voor het forse waardeverlies van aandelen en obligaties die buiten de de Verenigde Staten werden verhandeld. Als het oliebedrijf weigert het gesprek aan te gaan met de stichting, dan stapt die naar de rechtbank in Rotterdam.

Werknemers van het staatsoliebedrijf zouden steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers, in ruil voor opdrachten. Toen de zaak in 2014 naar buiten kwam, zagen beleggers wereldwijd naar eigen zeggen miljarden euro’s in rook op gaan.

SBM Offshore

In de Verenigde Staten worden ook al pogingen ondernomen om schadevergoedingen los te krijgen. In Spanje wordt waarschijnlijk binnenkort een strafrechtelijke procedure gestart tegen Petrobras en diverse bestuurders van het bedrijf in verband met de affaire, waar ook het Nederlandse SBM Offshore bij betrokken zou zijn.

Petrobras coördineert zijn activiteiten buiten de Braziliaanse thuismarkt vanuit zijn internationale hoofdkantoor in Rotterdam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.