economie

Meer werk in kinderopvang, krimp in jeugdzorg

16 februari 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – De komende drie jaar verliezen naar verwachting 2900 werknemers in de jeugdzorg hun baan door de ingezette decentralisatie van die sector. Daarentegen zal de werkgelegenheid in de kinderopvang, mede door een hoger budget voor de kinderopvangtoeslag, toenemen. Dat voorspelde uitkeringsinstantie UWV dinsdag.

De jeugdzorg wordt sinds 1 januari 2015, de dag waarop de Jeugdwet in werking trad, anders ingericht. De verantwoordelijkheid is verschoven van de landelijke overheid naar gemeenten. Tussen 2013 en 2015 gingen door lagere budgetten al ongeveer 3000 banen verloren. ,,Door de krimp zijn de kansen op een baan beperkt. Bovendien wordt er in toenemende mate samengewerkt met sociale wijkteams. Dit betekent dat werk dat eerder alleen door jeugdzorg werd gedaan nu ook breder kan worden aanbesteed”, aldus het UWV.

In de kinderopvang slonk het aantal werknemers tussen 2011 en 2014 met 23.000 door kostenbesparingen bij de overheid, de economische crisis en het feit dat er minder kinderen werden geboren. Het UWV verwacht dat het personeelsbestand tot 2018 met 9000 werknemers aanzwelt. ,,De verhoging van de kinderopvangtoeslag per 1 januari 2016 speelt hierbij een belangrijke rol evenals de aantrekkende economie. Doordat steeds meer ouders werk vinden wordt er naar verwachting vaker een beroep gedaan op formele kinderopvang.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.