economie

Klein winstje voor beurs Amsterdam

16 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam liet dinsdag in de middaghandel een klein winstje zien. Elders in Europa toonden de markten een wisselend beeld.

De AEX-index in Amsterdam stond omstreeks 15.43 uur 0,2 procent hoger op 404,61 punten. De MidKap noteerde 0,3 procent hoger op 617,63 punten. De graadmeters in Londen en Parijs stegen tot 0,4 procent, terwijl Frankfurt 0,5 procent lager noteerde.

Op Wall Street lieten de beurzen na de opening een positief beeld zien na de sterke winsten op vrijdag. Maandag bleven de markten in New York gesloten vanwege President’s Day.

Koplopers

In de AEX was Altice wederom koploper met een winst van 4,5 procent, na de plus van 8,9 procent op maandag. Tankopslagbedrijf Vopak volgde met een winst van 2,8 procent. KPN steeg 0,3 procent na bekendmaking van een fusie van de Nederlandse activiteiten van Liberty Global en Vodafone. Daardoor ontstaat een geduchte concurrent voor KPN.

De olieprijzen waren licht hoger na het bericht dat Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, en Rusland hebben afgesproken dat ze hun productie gaan handhaven op het niveau van januari. Hoewel de productie toen op recordniveaus lag, wordt de stap gezien als een opmaat naar een gezamenlijke strategie van de OPEC en Rusland om de lage olieprijzen aan te pakken. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 29,61 dollar en Brent ging 0,2 procent omhoog tot 33,45 dollar.

Midkap

In de MidKap stond groothandels- en supermarktbedrijf Sligro bij de winnaars met een winst van 4,6 procent. Sligro kondigde de overname van de Belgische branchegenoot Java Foodservice aan.

In Londen ging Anglo American 1,8 procent omlaag. De mijnbouwer leed vorig jaar een miljardenverlies vanwege de sterk gedaalde grondstofprijzen.

De euro was 1,1157 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.