economie

Japanse beurs na vrije dag hard onderuit

12 februari 2016Leestijd: 1 minuut

TOKIO (ANP) – De beurs in Tokio is vrijdag stevig onderuit gegaan. De leidende Nikkei-index verloor bijna 5 procent. Toen donderdag de beurzen elders in de wereld uitverkoop hielden, was de belangrijkste Aziatische aandelenmarkt gesloten in verband met een feestdag.

De Nikkei sloot uiteindelijk 4,8 procent lager op 14.952,61 punten. De verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar niet uitbundig zal verhogen, heeft druk gezet op de koers van de dollar ten opzichte van andere valuta’s waaronder de yen. Japanse exporteurs kunnen daar veel last van krijgen.

De koers van de yen is zeer bepalend voor de stemming onder Japanse beleggers. Als de dollar 1 yen minder waard wordt , leidt dat tot een daling van de Nikkei met 400 punten, rekenden analisten van zakenbank Nomura voor aan persbureau Reuters.

Met name autofabrikanten zaten in de hoek waar de klappen vielen. Honda leverde 5,5 procent in, Toyota 6,8 procent en Mazda 9,4 procent. Sony 3,6. Ook de technologiesector moest het ontgelden. Nintendo en Olympus bijvoorbeeld verloren rond de 6 procent van hun beurswaarde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.