economie

Herstel blijft uit op Europese beurzen

09 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen hebben zich dinsdag in de ochtendhandel niet kunnen revancheren voor de zware verliezen van een dag eerder. De aanhoudende zorgen over de wereldeconomie zorgden ervoor dat de AEX rond de grens van 400 punten bleef schommelen.

Rond 11.45 uur noteerde de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs 0,1 procent lager op 400,41 punten. De MidKap daalde 1,5 procent tot 607,78 punten. De toonaangevende indices in Londen en Frankfurt kregen er tot 0,3 procent bij. De beurs in Parijs stond een fractie in de min.

Zwaargewicht Unilever gaf met een plus van ruim 1 procent steun aan de AEX. Shell noteerde nagenoeg onveranderd. RELX, het voormalige Reed Elsevier was met een winst van 1,2 procent de grootste stijger.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd stond onderaan, met een min van 6 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal (min 5,8 procent) en kabelbedrijf Altice (min 4 procent) behoorden tot de grootste dalers.

In de MidKap leverde navigatiedienstverlener TomTom 2 procent in. Het navigatiebedrijf presenteerde zijn jaarcijfers. Analisten wezen op tegenvallende prognoses voor de winstgroei dit jaar. Het resultaat van de afgelopen maanden was bovendien slechter dan verwacht.

Financiële instellingen

Aandelen van financiële instellingen gingen opnieuw sterk omlaag. Zo speelden Société Générale in Parijs en Commerzbank in Frankfurt ruim 1 procent kwijt. In Amsterdam zakte ING 0,6 procent en leverde ABN AMRO 2,6 procent in.

Een opvallende stijger was Deutsche Bank met een winst van 1,1 procent. De grootste bank van Duitsland kreeg maandag rake klappen, maar stelde beleggers gerust door te wijzen op zijn grote kapitaalreserves.

Euro

Het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorspelde dat het mondiale olieoverschot in de eerste helft van het jaar verder zal toenemen. De druk op de toch al lage olieprijs kan daardoor verder oplopen. De olieprijzen liepen dinsdag wel licht op. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 30,47 dollar en Brentolie werd 1,6 procent duurder op 33,42 dollar per vat.

De euro was 1,1205 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.