Helft minder winst voor BNP Paribas

05 februari 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP) – BNP Paribas heeft de winst in het vierde kwartaal van 2015 ruimschoots zien halveren tot 665 miljoen euro. Dat kwam met name door afschrijvingen. De baten namen wel een kleine 3 procent toe tot 10,4 miljard euro, meldde de Franse bank vrijdag.

Over heel 2015 verbeterden de resultaten wel flink, mede dankzij het aantrekkend economisch herstel in Europa. BNP Paribas zag de baten met bijna 10 procent aandikken tot een recordniveau van 42,9 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 6,7 miljard euro, waar over 2014 onder de streep niet meer dan 157 miljoen euro resteerde.

De afschrijvingen die het resultaat in de laatste maanden van het jaar ontsierden, hadden met name betrekking op de Italiaanse tak van de bank. Die kreeg te maken met flink strengere kapitaaleisen van de toezichthouder. Ook liggen de voorzieningen voor slechte kredieten in Italië nog op een relatief hoog niveau.

BNP Paribas kondigde extra maatregelen aan om de kosten terug te dringen, met name bij de zakenbankdivisie. De nadruk komt daar te liggen op activiteiten die minder beslag leggen op kapitaal. Zo zal de bank vaker optreden als adviseur of tussenpersoon, in plaats van zelf krediet te verstrekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.