economie

Flinke passagiersgroei voor KLM in januari

08 februari 2016Leestijd: 2 minuten

PARIJS (ANP) – KLM is het jaar begonnen met een flinke groei van het aantal passagiers in januari. Dat blijkt uit cijfers die moederbedrijf Air France-KLM maandag heeft gepubliceerd. De luchtvaartmaatschappij telde 2,1 miljoen reizigers, 8,2 procent meer dan een jaar eerder.

Het aantal door passagiers gevlogen kilometers nam bij KLM met 5,8 procent toe, bij een 1,2 procent grotere capaciteit. Gemiddeld was 86,5 procent van de stoelen aan boord gevuld. Een jaar eerder stond de bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, nog op 82,8 procent.

Zusterbedrijf Air France vervoerde 3,7 miljoen passagiers, iets minder dan in januari vorig jaar. Het aantal door passagiers gevlogen kilometers nam wel met 1,4 procent toe, bij een 1,4 procent lagere capaciteit. Ook bij het Franse deel van de luchtvaartgroep zaten daardoor de vliegtuigen voller.

Transavia

Air France-KLM zette vorige maand extra capaciteit in op routes naar Noord- en Latijns-Amerika en minder op vluchten naar Azië. Die keuze werd beloond. Op transatlantische vluchten werden flink meer tickets verkocht en nam de gemiddelde bezettingsgraad toe.

De vraag in Azië staat al onder druk sinds Parijs in januari vorig jaar werd opgeschrikt door een bloedige aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De aanslagen van 13 november hebben de situatie alleen maar verergerd. Met name Japanse reizigers mijden Parijs.

Budgetvlieger Transavia zag het aantal passagiers met 9,3 procent toenemen tot 530.000. Tot een hogere bezettingsgraad leidde dat niet, omdat het aanbod aan vluchten toch sterker steeg dan de vraag. Transavia speelt een sleutelrol in de toekomstplannen van Air France-KLM en wordt daarom de laatste jaren sterk uitgebreid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.