economie

Financiële sector onderuit op Wall Street

11 februari 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden donderdag flink in de min. Beleggers maakten zich zorgen dat steunmaatregelen van centrale banken, bedoeld om de economische groei aan te jagen, steeds minder effect sorteren. De aandelen van banken en verzekeraars zaten, net als eerder deze week, in de hoek waar de zwaarste klappen vielen.

Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 1,9 procent lager op 15.609 punten. De S&P 500 daalde 1,5 procent tot 1825 punten en de Nasdaq verloor 0,7 procent tot 4253 punten.

,,Het beleid van centrale banken en onzekerheid over de effectiviteit daarvan is het voornaamste macro-economische thema momenteel”, wist een handelaar. ,,Er zit veel lucht tussen wat de Federal Reserve zegt en impliceert en wat de markten verwachten.”

Rentebeleid

President Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank zorgde vooral voor druk op aandelen van banken en verzekeraars. Woensdag zei ze dat de onstuimigheid op de financiële markten wellicht van invloed is op het rentebeleid. De Federal Reserve verhoogde in december voor het eerst in bijna tien jaar zijn belangrijkste rentetarief naar het nog altijd lage niveau van 0,25 à 0,50 procent. Een lage rente zet de winstgevendheid van banken onder druk.

Bank of America en Citigroup behoorden met verliezen tot bijna 7 procent tot de sterkste dalers in de financiële sector. Ook energiefondsen verloren terrein, mede door een verdere daling van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 26,74 dollar en de prijs van Brentolie daalde met 1,4 procent tot 30,39 dollar per vat. De olieproducenten Exxon Mobil en Chevron daalden tot 1,9 procent en de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Halliburton verloor 4,7 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.