economie

Eerste lading Iraanse olie op weg naar Europa

15 februari 2016Leestijd: 1 minuut

TEHERAN (ANP) – Iran heeft voor het eerst in vier jaar olie verscheept naar Europa. Na het intrekken van sancties tegen het land dienden onder meer het Franse Total en het Spaanse Cepsa bestellingen in, die afgelopen weekend werden afgehandeld.

Total bestelde 2 miljoen vaten olie, het Spaanse bedrijf kocht 1 miljoen vaten en ook het Russische Lukoil kan 1 miljoen vaten tegemoet zien. Iran wil zijn productie, nu de sancties gelicht zijn, met 1 miljoen vaten per dag opvoeren. In januari pompte het land dagelijks het equivalent van 2,86 miljoen vaten uit de grond.

De plannen van Iran zijn wel wat ongelukkig getimed. Het mondiale aanbod van olie is veel groter dan de vraag naar de grondstof, waardoor de olieprijzen fors zijn gedaald. Oliekartel OPEC, waartoe ook Iran behoort, weigert vooralsnog zijn productie te verlagen in een poging marktaandeel te beschermen. Wel doen al enige tijd geruchten de ronde dat het kartel met niet-leden wil praten over maatregelen om de prijsdaling tot staan te brengen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.