economie

Delta Lloyd en SBM krijgen flinke klappen

11 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen liepen donderdagmiddag iets van de verliezen uit de ochtendhandel in, maar bleven daarmee diep in de min steken. Vooral aandelen van banken en verzekeraars en de grondstoffensector waren uit de gratie door zorgen over de staat van de wereldeconomie. Delta Lloyd en SBM Offshore kregen in Amsterdam de zwaarste klappen te verwerken.

Kort na een lagere opening van Wall Street stond de AEX-index 2,3 procent lager op 385,52 punten en daalde de MidKap 2,4 procent tot 591,22 punten. De belangrijkste indices in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 1,7 en 3 procent.

De financiële sector stond onder meer onder druk door onduidelijkheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. President Janet Yellen zei woensdag dat de huidige onrust op de financiële markten waarschijnlijk van invloed zal zijn op het tempo waarin de Federal Reserve de rente verder wordt verhoogd. In december werd de rente voor het eerst in bijna tien jaar opgeschroefd, tot een bandbreedte van 0,25 tot 0,50 procent. Een lage rente zet druk op het verdienmodel van de financiële bedrijven.

Sterke dalers

Verzekeraar Delta Lloyd was de hekkensluiter in de AEX met een verlies van ruim 10 procent. Branchegenoot Aegon (min 6,1 procent) was de op één na sterkste daler en ING daalde 4,1 procent.

Ook elders in Europa gingen bankaandelen fors naar beneden. Société Générale, dat met jaarcijfers naar buiten kwam, noteerde een min van ruim 11 procent in Parijs. BNP Paribas, Crédit Agricole en verzekeraar Axa zakten tot 5,2 procent. In Duitsland ging Allianz 3,9 procent omlaag, en Deutsche Bank 5,6 procent.

Petrobras-schandaal

Staalconcern ArcelorMittal (min 5,9 procent) presteerde het slechtst van de grondstofgerelateerde bedrijven in de AEX, die verder onder druk gezet werd door een verlies van 2,1 procent bij zwaargewicht Shell. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 1,9 procent tot 26,94 dollar en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 30,58 dollar per vat.

SBM Offshore, dat met een min van 13,5 procent de grootste daler was in de MidKap, kondigde bij de presentatie van zijn jaarcijfers aan dichtbij een schikking te zijn met de Braziliaanse autoriteiten inzake het Petrobras-schandaal. Het neemt daarvoor een voorziening van 245 miljoen dollar.

De euro noteerde 1,1325 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op woensdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.