Brussel: veel risico’s in begroting Portugal

05 februari 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – Portugal heeft zijn huishoudboekje niet op orde en loopt groot risico dat de begrotingsdoelen niet worden gehaald. Die boodschap gaf de Europese Commissie vrijdag aan de nieuwe socialistische minderheidsregering in Lissabon.

De onlangs ingediende begroting vormt een duidelijke inbreuk op de regel dat eurolanden hun tekort onder de 3 procent moeten houden, zei vicevoorzitter van de commissie Valdis Dombrovskis (Euro). Maar omdat het land akkoord is gegaan met 845 miljoen aan nieuwe bezuinigingen hoeft de begroting niet te worden herschreven. In het voorjaar volgt een nieuwe beoordeling.

De Portugese premier Antonio Costa zei op een persconferentie in Berlijn juist dat zijn economische beleid in lijn is met de Europese regels. “De begroting die we hebben ingeleverd is verantwoord.’’

Het Portugese begrotingstekort over 2015 bedroeg 4.2 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.