Beurzen wachten op banencijfer VS

05 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De belangrijkste Europese effectenbeurzen stonden vrijdag in de plus. Beleggers waren in afwachting van het Amerikaanse banencijfer, dat later in de middag op de rol staat. Het maandelijkse banenrapport is een belangrijke economische indicator en een graadmeter voor een mogelijke rentewijziging van de Amerikaanse centrale bank. In Amsterdam viel staalconcern ArcelorMittal in negatieve zin op.

De AEX-index noteerde aan het eind van de ochtend 0,5 procent hoger op 420 punten. De MidKap dikte 0,4 procent aan tot 660,40 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent.

Staalbedrijf ArcelorMittal presenteerde vrijdag dieprode jaarcijfers door de ingezakte staalprijzen. Onder de streep bleef een verlies staan van 7,9 miljard dollar. Dat is ook te wijten aan afschrijvingslasten van in totaal 4,8 miljard dollar. Arcelor verloor in reactie op de cijfers ruim 6 procent van zijn waarde en was de grootste daler in de hoofdindex.

Koerswinst

Fagron dook op de MidKap ook in het rood. De apotheekleverancier schrijft bijna 226 miljoen euro af op de Amerikaanse dochters Bellevue Pharmacy en Freedom Pharmaceuticals. Door gewijzigde regels rond vergoedingen staat de winstgevendheid in de Verenigde Staten onder druk. Het aandeel zakte ruim 8 procent.

BNP Paribas maakte bekend dat de winst in het laatste kwartaal is gehalveerd. De Franse bank boekte desondanks een koerswinst van 5,6 procent en was daarmee de sterkste stijger in Parijs.

Volvo

Het Britse gasconcern BG Group, dat wordt overgenomen door olie- en gasbedrijf Shell, zag de kwartaalwinst eveneens halveren naar 423 miljoen dollar (378 miljoen euro). Analisten hadden erger verwacht en het aandeel steeg 1,2 procent. Volvo steeg 2,7 procent, eveneens na een cijferpresentatie.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 32,07 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 34,67 dollar per vat. De euro was 1,1188 dollar waard, tegen 1,1208 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.