Banenrapport zet Wall Street op verlies

05 februari 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen op Wall Street stonden vrijdag op verlies. Beleggers reageerden op berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat de banengroei vorige maand tegenviel, terwijl de lonen van werknemers juist sterker stegen dan verwacht. Het aandeel LinkedIn ging hard onderuit na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten.

Na ruim vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 1,2 procent in de min op 16.218 punten. De brede S&P 500 zakte 1,6 procent naar 1886 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,7 procent tot 4386 punten.

Het banenrapport bood weinig duidelijke aanknopingspunten. De werkgelegenheid groeide weliswaar minder dan verwacht, maar in sommige sectoren vielen de ontwikkelingen mee. Daarnaast stegen de lonen, waardoor de momenteel zeer lage inflatie op termijn zou kunnen toenemen. Dit zijn allemaal zaken die de Federal Reserve meeneemt bij het besluit of de rente begin maart verder wordt verhoogd. Tot een duidelijke voorspelling op dat vlak leidden de banencijfers echter niet.

Hess

LinkedIn verloor vrijdag liefst 43 procent van zijn beurswaarde. Het bedrijf achter de zakelijke netwerksite kwam met tegenvallende voorspellingen voor de winst en omzet die dit jaar kunnen worden gehaald. Daarbij werd vooral gewaarschuwd voor de zwakke economische omstandigheden in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

Olie- en gasbedrijf Hess leverde 11 procent in, na de aankondiging van een stevige aandelenemissie. Ook Hess lijdt onder de sterke daling van de olieprijs, die het bedrijf vorig jaar opzadelde met het eerste verlies sinds 2002

Olie

Vleesbedrijf Tyson Foods kreeg er 10 procent bij dankzij een verhoging van zijn winstverwachting.

Cosmeticafabrikant Estée Lauder won 3,5 procent. Het bedrijf kwam met meevallende winstcijfers naar buiten, maar verlaagde wel de verwachting voor de winst in het gehele boekjaar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond vrijdag aan het begin van de avond 0,2 procent in de min op 31,62 dollar. De euro was met 1,1135 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.