ArcelorMittal onderuit op Beursplein 5

05 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse beurs bleef vrijdag dicht bij de slotkoersen van een dag eerder, evenals de meeste andere Europese graadmeters. Beleggers waren in afwachting van het officiële banencijfer uit de Verenigde Staten, dat later op de dag op de rol staat. Op Beursplein 5 kelderde het aandeel van staalconcern ArcelorMittal, na de bekendmaking van jaarcijfers en een grote aandelenuitgifte.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur nagenoeg onveranderd op 417,36 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 656,73 punten. De indices in Parijs en Londen wonnen tot 0,2 procent, Frankfurt zakte 0,5 procent.

ArcelorMittal was de grootste daler in de hoofdindex met een verlies van 7,5 procent. Het staalconcern leed een miljardenverlies, door lagere staalprijzen en hoge afschrijvingslasten. ArcelorMittal kondigde verder aan dat het zijn financiële positie versterkt, onder meer door voor 3 miljard dollar aan nieuwe aandelen uit te geven.

Vertrouwen

KPN won 1,1 procent en was daarmee de grootste stijgers in de AEX. De top van het telecombedrijf heeft aandelen gekocht. Volgens KPN geven onder meer topman Eelco Blok en financieel directeur Jan Kees de Jager daarmee blijk van vertrouwen.

MidKapper Fagron kelderde ruim 15 procent. De apotheekleverancier deed een enorme afschrijving op zijn Amerikaanse dochterbedrijven. Analisten noemden dat niet heel onverwacht, ze spraken wel hun zorgen uit over de flink opgelopen schuld van de onderneming.

Jaarcijfers

Elders in Europa ging de Franse bank BNP Paribas 3,8 procent omhoog na jaarcijfers. Truckbouwer Volvo opende eveneens de boeken en won in Stockholm een half procent aan beurswaarde.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 31,51 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 34,10 dollar per vat. De euro was 1,1192 dollar waard, tegen 1,1196 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.