economie

Air France-KLM en Randstad in trek op Damrak

18 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De meeste Europese aandelenmarkten boekten donderdagmiddag terreinwinst dankzij oplopende olieprijzen en beter dan verwachte resultaten van tal van bedrijven. In Amsterdam werden Air France-KLM en Randstad rijkelijk beloond voor hun kwartaalcijfers.

Kort na een hogere opening van Wall Street koerste de AEX 0,2 procent hoger op 415,50 punten en won de MidKap 1 procent tot 640,96 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 1,2 en 0,4 procent, terwijl de FTSE in Londen uit de toon viel met een verlies van 0,8 procent.

Randstad was met voorsprong de lijstaanvoerder in de hoofdindex met een plus van 7 procent. De uitzender zag zijn winst en omzet vorig kwartaal verder groeien en voorziet die lijn voorlopig door te zetten.

Winnaar

Air France-KLM deed goede zaken bij de middelgrote fondsen en was daar de grote winnaar met een plus van ruim 12 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern boekte, voor het eerst sinds 2010, een winst over een kalenderjaar. Daarbij werd het flink geholpen door de lagere brandstofprijs en goedkopere euro. Arcadis (plus 0,4 procent) raakte in de loop van de middag het merendeel van een eerdere koerswinst kwijt. Het advies- en ingenieursbedrijf, dat de afgelopen tijd flink aan beurswaarde verloor, verhoogde onder meer zijn dividend.

BAM ging, na een aanvankelijk hogere opening, bijna 6 procent omlaag. De grootste beursgenoteerde bouwer van Nederland keerde vorig jaar terug naar winst, na een verlies een jaar eerder. Het aandeel BAM was de afgelopen week al flink in waarde toegenomen.

Ordina

Bij de kleinere fondsen leverde Ordina dik 5 procent in. De automatiseerder zag de opbrengsten vorig jaar teruglopen, waarbij de resultaten in Nederland teleurstelden.

Elders in Europa openden onder meer energiebedrijf Centrica (plus 6 procent), defensieconcern BAE (plus 1,6 procent), hotelconcern Accor (plus 3,7 procent) en voedingsmiddelenconcern Nestlé (min 3,8 procent) de boeken. Sportartikelenbedrijf Puma daalde in Frankfurt 0,4 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten.

De euro was 1,1093 dollar waard, tegen 1,1138 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2,8 procent tot 31,50 dollar, terwijl Brent 2,3 procent steeg tot 35,27 dollar. Woensdag gingen de olieprijzen ook al hard omhoog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.