economie

‘AEX opent licht hoger’

10 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs opent woensdag naar verwachting licht hoger. Na twee dagen met forse koersdalingen zijn beleggers onder meer in afwachting van de halfjaarlijkse monetaire toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen aan het Amerikaanse Congres. Op Beursplein 5 kwamen voorbeurs de hoofdfondsen Heineken en AkzoNobel met cijfers naar buiten.

Naar de woorden van Yellen wordt door de financiële markten met enige spanning uitgekeken. Mogelijk komt ze met uitspraken die de markt weer houvast kunnen geven. De afgelopen dagen gingen vooral veel bankaandelen hard onderuit, mede door de verwachting dat Fed de rente dit jaar minder snel zal verhogen dan eerder werd voorspeld.

In Amsterdam staat bierbrouwer Heineken in de belangstelling. Het concern heeft het afgelopen jaar meer bier verkocht dan in 2014 en verwacht dit jaar verder te groeien. De bierbrouwer slaagde erin, geholpen door gunstige wisselkoersen om de omzet met 6,5 procent op te voeren en de nettowinst met 16 procent. De marktomstandigheden worden wel lastiger, waarschuwde Heineken.

AkzoNobel

Ook verf- en chemiebedrijf AkzoNobel kwam met cijfers. Het bedrijf wist zijn winstgevendheid flink op te krikken, vooral dankzij kostenbesparingen. Wel bestempelde het 2016 als een ,,uitdagend” jaar.

Verder bleek uit een melding bij toezichthouder AFM dat het Amerikaanse activistische hedgefonds Third Point zijn kapitaalbelang in speciaalchemiebedrijf DSM heeft verkleind. Third Point, van investeerder Daniel Loeb, liet toen hij het eerste belang in DSM nam, weten dat de beurskoers flink omhoog zou kunnen als het bedrijf zich meer zou specialiseren. DSM hield echter vast aan zijn strategie.

Financieel dienstverlener Intertrust zag zijn omzet vorig jaar met een zesde toenemen, mede geholpen door gunstige wisselkoerseffecten en de overname van CorpNordic afgelopen zomer. De nettowinst halveerde ruimschoots, door bijvoorbeeld de kosten van de beursgang afgelopen najaar.

Euro

De Europese beurzen eindigden dinsdag nog flink in het rood, door aanhoudende zorgen over de afzwakkende wereldeconomie. De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 2 procent op 392,58 punten. De MidKap ging 2,4 procent omlaag naar 602,05 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs werden verliezen geleden tot 1,7 procent. Ook op Wall Street gingen beleggers in mineur de handel uit.

De prijs van Amerikaanse olie ging voorbeurs 1,7 procent omhoog tot 28,42 dollar per vat en Brent steeg 1,6 procent tot 30,83 dollar per vat. De euro was 1,1282 dollar waard, tegen 1,1310 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.