economie

‘AEX opent hoger’

08 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) – De Amsterdamse beurs gaat maandag waarschijnlijk in de plus van start. Ook de rest van de Europese graadmeters zal de handelsweek hoger beginnen. Beleggers krijgen deze week een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken.

In Amsterdam opende BinckBank maandag de boeken. De onlinebroker zag de handelsactiviteiten in het laatste kwartaal van vorig jaar afnemen. Ook het nieuwe jaar is ,,langzaam” van start gegaan. Later in de week staan onder meer TomTom, AkzoNobel, Heineken, SBM Offshore en Aperam op de rol.

Ook Aegon staat in de schijnwerpers. Volgens Sky News is de verzekeraar in vergevorderde onderhandelingen met de Britse levensverzekeraar Rothesay Life over de verkoop van een flink deel van de bezittingen van zijn Britse tak. Aegon zou een groot pakket pensioenverplichtingen ter waarde van 8 miljard pond aan Rothesay willen verkopen.

Wessanen

Wessanen koopt het biologische theemerk Piramide. Er werden geen financiële details naar buiten gebracht. De transactie wordt naar verwachting in maart afgerond.

Handelsbedrijf in landbouwmachines Reesink kreeg een overnamebod van een consortium onder leiding van investeerder Gilde. Het bod van 101 euro per aandeel is bijna 30 procent hoger dan de slotkoers van vrijdag. Verder heeft bijna 60 procent van het uitstaande aandelenkapitaal zijn stukken onherroepelijk toegezegd.

Euro

De Europese beurzen sloten vrijdag met verlies na de bekendmaking van tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 1 procent op 413,94 punten. De MidKap zakte 1,1 procent naar 650,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 1,1 procent in. Ook op Wall Street was de stemming bedrukt. De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent in de min op 16.204,83 punten. De brede S&P 500 zakte 1,9 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,3 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 0,8 procent in de plus op 31,13 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder op 34,31 dollar per vat. De euro was 1,1145 dollar waard, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.