Timmermans raakt open zenuw bij VVD: ‘Inkomensafhankelijke financiering zorg’

03 november 2023Leestijd: 2 minuten
Frans Timmermans bij NOS Radio 1 verkiezingsdebat. Foto: ANP /HOLLANDSE HOOGTE /ROBIN UTRECHT

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil de financiering van de zorgsector meer inkomensafhankelijk maken. Hij wil af van de fiscale toeslagen voor mensen met een laag inkomen. De stijgende zorgkosten moeten worden opgevangen via extra belastingen voor hogere inkomens. Timmermans zegt dit in een interview met EW.

Het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA belooft ‘minder marktwerking’ en ‘een voor iedereen toegankelijke en betaalbare zorg’. In het huidige ziektekostenstelsel wordt dat geregeld door lagere inkomens een fiscale toeslag te verstrekken, zodat ze de ziektekostenpremies kunnen betalen.

Timmermans wil af van de toeslagen. Op de vraag van EW of dit inhoudt dat de zorgpremies inkomensafhankelijk moeten worden, zegt hij dat er ‘stap voor stap’ een alternatief stelsel moet komen.

Op het nippertje

Inkomensafhankelijke zorgpremies raken een open zenuw bij de VVD. Het was in 2012 de reden dat de formatie van het kabinet-Rutte II (VVD-PvdA) bijna mislukte. Op het nippertje werd het plan ingetrokken.

Timmermans wil nu op een andere manier hetzelfde nivellerende effect op de inkomens bereiken. In het EW-interview zegt hij dat de overheid de zorgverzekeringen niet moet overnemen, maar wel ‘toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen moet garanderen’.

Timmermans: maak het zorgstelsel inkomensafhankelijk

Timmermans: ‘Daarvoor moeten we betalen, want de zorg draagt de kwaliteit van de samenleving.’ Hij wil dat een groter deel van de zorg uit de algemene middelen wordt betaald, dus niet vanuit de individuele ziektekostenpremies. Aangezien de belastingen inkomensafhankelijk zijn, dragen rijke burgers dan meer bij en armen minder. Timmermans: ‘Daarmee wordt het stelsel inkomensafhankelijk.’

In het EW-interview beschrijft Timmermans een nieuw belastingstelsel zonder fiscale toeslagen als ‘een hels karwei’. Hij zegt ook dat er met hem te praten valt over maatregelen op het gebied van asiel, mits het ook over arbeidsmigratie gaat. Verder moeten alle maatregelen passend zijn volgens het VN-Vluchtelingenverdrag.