Premium Lock Hoe uw pensioen in de komende jaren wijzigt

02 juni 2023Leestijd: 6 minuten
MANIFESTATIE TEGEN DE WET TOEKOMST PENSIOENEN. FOTO: SANDRA UITTENBOGAART/HH/ANP

De komende jaren gaan alle pensioenregelingen op de schop. Sommige nauwelijks, andere juist ingrijpend. Met acht vragen en antwoorden zet EW de gevolgen voor uw pensioen op een rij.

Op 1 juli begint een complete verbouwing van het pensioenstelsel, die uiterlijk in 2028 moet zijn voltooid. Door de op 30 mei aangenomen Wet toekomst pensioenen moeten werknemers en werkgevers de komende jaren keuzes maken over miljoenen opgebouwde en nog op te bouwen pensioenen.

Maar hoe gaat dat en welke keuzes zijn dat? EW bespreekt het met pensioenadviseur Gerard van der Toolen (63) en actuaris Léon Zijlmans (63). Van der Toolen adviseert ondernemingsraden over pensioenregelingen. Zijlmans begeleidt werkgevers en pensioenfondsen.

1. Wie beslist eigenlijk over het bestaande en nieuwe pensioen?

Dat hangt ervan af, legt Gerard van der Toolen uit. Bij bedrijfstakpensioenfondsen (fondsen voor een hele sector) zijn dat vaak de vakbonden en werkgeversorganisaties. Bij ondernemingen die het pensioen hebben ondergebracht bij het eigen ondernemingspensioenfonds of verzekeraar, zijn dit vaak de ondernemingsraad en de werkgever. Mogelijk geldt er een cao met voorwaarden voor het pensioen.

2. Wat gaat er veranderen?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw