Ondernemersvoorman vindt kwijtschelden niet eerlijk

30 mei 2023Leestijd: 2 minuten
HANS BIESHEUVEL (58) MAAKT ZICH ZORGEN OVER DE TERUGBETALING CORONA-STEUN DOOR ONDERNEMERS. FOTO: ONL

Waarom is Hans ­Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, in het nieuws?

Omdat het deze week bijltjesdag was voor een belangrijk deel van zijn achterban. Op 1 juni was het de laatste dag voor ondernemers om afspraken te maken met de Belastingdienst over een betalings­regeling voor de belastingschuld die is opgebouwd tijdens de coronacrisis. Een week geleden waren er nog ongeveer 60.000 ondernemers die niets hadden betaald. De fiscus gaat nu over tot het vorderen van de openstaande schuld van 2,3 miljard euro.

Was Hans Biesheuvel niet ooit ook voorzitter van MKB-Nederland?

Ja, van 1 juni 2011 tot 1 september 2013 was Biesheuvel de voorzitter van de werkgevers- en ondernemerskoepel. Na twee jaar voorzitterschap vond hij het mooi geweest. ‘Het waren twee intensieve jaren, maar de functie heeft mij veel geleerd over belangenbehartiging en politieke mores,’ zei Biesheuvel toentertijd tegen EW.

Een paar dagen na zijn plotse vertrek maakte Biesheuvel bekend zijn eigen branchevereniging te beginnen, Ondernemend Nederland, afgekort ONL. In vrij korte tijd werd ONL een serieuze gesprekspartner in Den Haag. Aan het FD legde Biesheuvel uit waarom hij was opgestapt. Hij was kritisch over de structuur van MKB-Nederland, dat in zijn ogen te veel werd overvleugeld door grotere broer VNO-NCW, de organisatie die vooral opkomt voor grotere bedrijven. Inmiddels is ONL een club van formaat, die meer dan 100.000 ondernemers vertegenwoordigd.

Hoe is ONL-voorzitter Biesheuvel in de wereld van het ondernemerschap terechtgekomen?

Rasondernemer Hans Biesheuvel komt uit een familie van ondernemers. Zijn opa was eigenaar van mechanicabedrijf Biesheuvel Groep, dat hij enige tijd runde met zijn zoon. Later zou Hans Biesheuvel het bedrijf van zijn vader en opa overnemen. Eind jaren tachtig begon hij een technische groothandel. In 2000 richtte hij investeringsmaatschappij Habest Holding op.

Hoe kijkt Biesheuvel naar de ­problemen met de belastingschuld?

Biesheuvel betreurt het dat zoveel ondernemers niets van zich hebben laten horen. ‘Ik denk dat er een gevoel van schaamte leeft. Veel ondernemers hebben te maken met een opeenstapeling van schulden. Dan moet je niet je kop in het zand steken, maar juíst hulp zoeken en afspraken maken,’ zegt hij tegen EW.

Veel ondernemers hoopten op kwijtschelding, maar dat is dus niet gebeurd. ‘Dat zou ik ook niet eerlijk vinden tegenover de veel grotere groep die al wel is begonnen met afbetalen,’ zegt Biesheuvel. ‘Sommigen lopen zelfs voor op hun verplichtingen, en die vertegenwoordig ik ook. Ik hoop dat Den Haag alsnog een handreiking doet aan de groep ondernemers die even niet meer weten waar ze het moeten zoeken.’