Ondanks halvering budget, wil prins Constantijn door met Techleap

30 mei 2023Leestijd: 2 minuten
TECHLEAP-GEZANT PRINS CONSTANTIJN. FOTO: LAURENS VAN PUTTEN/HH/ANP

Prins Constantijn kan nog drie jaar aanblijven als speciaal gezant van Techleap, besloot het kabinet vorige week. Afgelopen jaren verbeterde zijn organisatie het ondernemingsklimaat voor techbedrijven, maar hij is nog niet tevreden.

Het boegbeeld van Techleap wil in Nederland een klimaat creëren waarin start- en scale-ups in de techsector steun krijgen om te groeien. Techleap biedt ondernemers kennis en een netwerk, en nam struikelblokken voor hen weg.

Zo ontwierp de organisatie met universiteiten standaard winstclausules voor het gebruik van intellectueel eigendom dat aan universiteiten is ontwikkeld. Toch is Constantijn ‘nog maar op de helft van zijn actielijst’, liet hij eerder weten in een interview aan EW.

Meer investeringen nodig

In een verklaring over zijn aanblijven zegt Constantijn nu dat ‘ontwikkelingen elders nog harder gaan, en om mondiaal toonaangevend te worden moet er nu doorgepakt worden op de genoemde beleidsambities en de invoering van de noodzakelijke regelingen’.

Zo wil Constantijn dat er de komende jaren meer wordt geïnvesteerd in de techsector, en dat de winstbelasting op investeringen in jonge techbedrijven kan worden uitgesteld. Hij wil dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ‘hier prioriteit aan geeft en het startupbeleid beter integreert in een meer strategisch en ambitieus nationaal tech- en innovatiebeleid’.

Van 9 naar 5 miljoen

De vraag is of Constantijn deze ambities kan verwezenlijken met de helft van het budget. De organisatie kreeg 9 miljoen euro per jaar van de overheid, maar moet het vanaf nu doen met 5 miljoen per jaar.

Voor meer geld moet Techleap op zoek naar investeerders. Maar het moment is ongelukkig: geldschieters zijn voorzichtiger, onder meer vanwege de hogere rente.