Voorman beleggersbond let scherp op bonus en Rusland

03 april 2023Leestijd: 2 minuten
Beleggersclub VEB van Gerben Everts (52) viert volgend jaar het honderdjarig bestaan. Foto: Adrie Mouthaan

Volgende week komt het aandeelhoudersseizoen op stoom: dan houden Ahold Delhaize, KPN, SBM Offshore en TomTom hun jaarlijkse aandeelhoudersvergaderingen. Wie zal daar opstaan voor kleine beleggers?

Dat is Gerben Everts, de man die sinds anderhalf jaar de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) leidt. De vereniging komt op als belangenbehartiger van grote institutionele beleggers, maar vooral ook van particulieren. Deel daarvan is het aflopen van aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven om kritische vragen te stellen. ‘Wij gaan naar alle grote bedrijven en veel middelgrote bedrijven, dit jaar zeventig tot tachtig,’ zegt hij. ‘We willen bestuurders en commissarissen in de ogen kijken.’

Het is niet de eerste keer dat Everts bedrijven bij de les probeert te houden. Hij begon zijn carrière als accountant en was acht jaar bestuurder bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten.

Welke thema’s spelen dit jaar op de aandeelhoudersvergaderingen?

Bonussen staan dit jaar hoog op de prioriteitenlijst, zegt Everts. Aandeelhouders moeten het beloningsbeleid – inclusief het bonusbeleid – goedkeuren. Maar over de uitvoering hebben ze weinig te zeggen. En daar loopt het volgens Everts vaak spaak. ‘Wij kennen vaak niet de exacte criteria voor bonussen.’

Dit jaar zal vooral Philips onder het vergrootglas liggen, waar oud-topman Frans van Houten het bedrijf in ontreddering achterliet, maar wel een flinke bonus meenam. Volgens Everts zit de pijn hem er vooral in dat Van Houten na zijn vertrek aanbleef als adviseur, en daarvoor van de commissarissen óók een variabele beloning kreeg.

Daarnaast is de oplopende rente een probleem. Niet alleen banken kunnen daardoor in problemen komen, maar ook andere bedrijven. ‘Als je in het verleden veel hebt geleend tegen 0 of 1 procent rente en je moet zo meteen herfinancieren tegen 4 of 5 procent rente, dan gaat dat wel drukken op de winst.’

Dat klinkt als onderwerpen die altijd spelen, is er ook iets nieuws?

Jazeker. De VEB maakt zich zorgen over enkele grote bedrijven die nog altijd actief zijn in Rusland, ook al zwoeren sommige zich terug te trekken. ‘Heineken kwam eerder in het nieuws, maar ook Shell en ING zitten er nog,’ zegt Everts. Zijn vrees is dat het beleggers kan raken als er een kopersstaking komt. Ook vreest hij dat bedrijven het risico lopen om, al is het maar onbewust, sancties tegen Rusland te overtreden, met alle mogelijke boetes en reputatieschade van dien. ‘Sleutels inleveren en wegwezen,’ zegt Everts.

Hoe gaat het met de VEB?

De vereniging heeft ruim 30.000 leden en Everts bereidt zich voor op het vieren van het eeuwfeest op 8 maart 2024. Daarnaast zijn er ambitieuze plannen om uit te breiden naar Europa. ‘De VEB is een unieke organisatie die elders in Europa niet zo bestaat.’

Joris Heijn
Joris Heijn (1985) schrijft over economie, waaronder belastingen, het bedrijfsleven en familiebedrijven.
Lees meer
Joris Heijn