Schrijvershuis in het Baarnse groen

17 april 2023Leestijd: 2 minuten
Livia Visser-Fuchs bij haar huis in een van de duurste wijken van Nederland. Foto: Peter Hilz

Vijftig jaar geleden reed de partner van Livia Visser-Fuchs (76) naar zijn werk door de statige buurt rond de Faas Eliaslaan in Baarn. Als zij daar toch eens konden wonen.

Deze villa, in 1970 nog opgedeeld in drie woningen, konden ze als geheel kopen. Ze transformeerden het tot het charmante huis dat het nog steeds is: ‘Le Forestel’, ‘Het Bosje’.

Het huis is omringd door natuur en staat op een perceel van 618 vierkante meter, in een van de duurste wijken van Nederland. Het is een familiehuis. ‘Het huis heeft al die jaren zoveel doelen gediend. In de tuin stond eerst een kinderwagen, later werd het een zandbak en een voetbalveld,’ zegt Livia, die er sinds haar scheiding twintig jaar geleden alleen woont.

Adres: Faas Eliaslaan 43

Plaats: Baarn

Provincie: Utrecht

Woonoppervlakte: 181 m2

Prijs: 950.000 euro

Dit huis komt dans son jus, met zijn gebreken

Het huis, dat in 1905 werd gebouwd door een timmerman, kenmerkt zich door hoge plafonds. Dat kwam ­Livia altijd goed uit, want overal reiken boekenkasten tot de hemel. Daarin staat haar levenswerk: alle naslagwerken die ze verzamelde voor het schrijven van boeken over de Britse middeleeuwse geschiedenis.

Het huis heeft een eclectische architectuur, met louvreluiken en een romantische serre. Vanaf de balkons kijk je uit op de voormalige botanische tuin van de Universiteit Utrecht, nu bekend als het Cantonspark.

Ondanks al het groen en de gunstige ligging – Hilversum en Utrecht liggen om de hoek – is het voor Livia tijd om te vertrekken. ‘De trappen werden te steil, de tuin te groot. De hoge gasprijs kwam er nog bovenop.’ Wie hier wil komen wonen moet centrale verwarming aanleggen en het huis isoleren. Aanpassingen zijn voor Livia een te grote uitdaging. ‘Het verhuizen van alle duizenden boeken is uitdaging genoeg.’ Gelukkig had de makelaar dezelfde ­visie als zij. Dit huis komt dans son jus, met zijn gebreken. Wie een pot geld meebrengt, kan er weer een modern paleis van maken.

De werkkamer waar Livia Visser-Fuchs boeken schreef. Foto: Peter Hilz