Stellen de Fransen zich niet een beetje aan?

27 maart 2023Leestijd: 1 minuut
Foto: Vincent Isore/IP3 via Zuma Press

Het al weken onrustig door de pensioenhervormingen van president Emmanuel Macron, die op 17 maart het parlement buitenspel zette en de nieuwe pen­sioenwet erdoor drukte. Met als gevolg dat het Franse volk doet waar het goed in is: demonstreren.

De Fransen zien niks in de plannen, waarin onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar is opgenomen. Maar stellen de Fransen zich niet een beetje aan?

Gemiddelde Fransman stopt met werken rond zijn zestigste

Cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spreken niet in het voordeel van de Fransen: ze bungelen al jaren helemaal onder aan de lijst die de uittredingsleeftijd op de arbeidsmarkt per land in kaart brengt. De gemiddelde Fransman stopt met werken rond zijn zestigste. Het Europees gemiddelde ligt rond de 63 jaar. De Nieuw-Zeelanders en de Japanners werken het langst door, tot 68 jaar. Nederlanders zitten net boven het Europees gemiddelde: ze stoppen vaak met werken op hun 64ste.

Volgens Macron moet de pensioenwet er komen, omdat het Franse pensioenstelsel anders onbetaalbaar wordt. Maar leg dat maar eens uit aan het Franse volk, dat al decennia gewend is vroeg met pensioen te gaan.

In de jaren tachtig verlaagde toenmalig president François Mitterrand de pensioenleeftijd van 65 naar 60 jaar. Nicolas Sarkozy werkte in 2010 het Franse volk tegen zich in het harnas door de pensioenleeftijd te verhogen naar 62 jaar. Een decennium later is het dus tijd voor een volgend stapje.