Bankboegbeeld in de geest van naamgever JP Morgan

27 maart 2023Leestijd: 2 minuten
Eeuwige CEO Jamie Dimon (67) wil dat zijn bank een ‘vesting’ is die elke crisis overleeft. Foto: Eric Tschaen/Pool/Abacapress/ANP

Jamie Dimon, die naam viel tijdens de kredietcrisis vijftien jaar geleden ook al veelvuldig. Wie is hij?

Dimon is al sinds 2006 CEO van JP Morgan Chase & Co, de grootste bank van de westerse wereld. Dimon werd in New York geboren in een bankiersgezin en maakte met een MBA van Harvard op zak al snel carrière in de sector. Hij was de rechterhand van Sandy Weill, de man die Citigroup opbouwde. Later werd hij de baas van Bank One. Kort ­nadat die bank werd opgeslokt door JP Morgan, nam hij daar het roer over.

Hoe hield hij het zo lang vol op de top van de apenrots?

Dimon heeft een goede reputatie opgebouwd door de bank succesvol door de kredietcrisis te loodsen. JP Morgan was een van de grondleggers van de complexe hypotheek-doorverkoopproducten die het financiële stelsel in 2008 aan de rand van de afgrond brachten. Maar Dimon was niet gerust op die handel en maakte daar net op tijd een einde aan.

Zijn stokpaardje is fortress balance sheet: de bank moet qua financiën een vesting zijn die elke crisis doorstaat.

Eigen bank eerst dus?

Ja, maar Dimon weet ook dat als een bank door zijn hoeven zakt, andere al snel worden meegesleurd, zoals de val van Lehman Brothers in 2008 liet zien. Begin 2008 kocht JP Morgan met flink wat overheidssteun concurrent Bear Stearns op – een ‘moetje’, zoals UBS ­vorige maand Credit Suisse overnam.

Een dag voor het faillissement van Lehman probeerde Dimon zijn collega-CEO’s nog te overtuigen om samen de bank te redden: wie legt er allemaal 1 miljard dollar op tafel? De poging mislukte, maar zijn reputatie als waardig opvolger van de naamgever van de bank JP Morgan was gevestigd. John Pierpont (JP) organiseerde in 1907 een reddingsoperatie voor het bankenstelsel – ook toen al met staatssteun.

Wat doet Dimon tijdens de huidige paniekgolf in bankenland?

Na het faillissement van techbank SVB ontstond ongerustheid over andere kleine banken. Volgens de Financial Times klopten het ministerie van Financiën en de centrale bank (de Fed) bij ­Dimon aan om een reddingsoperatie op te zetten onder banken, zonder staatssteun. Dat resulteerde erin dat banken gezamenlijk 30 miljard dollar op rekeningen bij First Republic stortten, zodat klanten wisten dat er flink wat geld aanwezig was in de bank. Maar de paniek was daarmee niet verdwenen, dus Dimon moet aan de bak voor reddingsoperatie 2.0.

Gaat de eeuwige Dimon ooit weg?

Tot frustratie van potentiële opvolgers is Dimon verknocht aan JP Morgan, en de bank aan hem. In 2014 werd nog gespeculeerd over zijn vertrek toen hij werd gediagnosticeerd met kanker. Maar in 2021 gaf de bank aan hem nog vele jaren als leidinggevende te willen houden. Zoals Dimon zelf zegt: mijn vertrek is altijd over vijf jaar.

Joris Heijn
Joris Heijn (1985) schrijft over economie, waaronder belastingen, het bedrijfsleven en familiebedrijven.
Lees meer