Premium Lock Steven van Schilfgaarde: ‘Ik ben er niet om op de winkel te passen’

02 januari 2023Leestijd: 6 minuten
Steven van Schilfgaarde is CEO van de grootste bloemenveiling ter wereld. Foto: Olivier Middendorp

CEO van de grootste bloemenveiling ter wereld Royal Flora Holland, Steven van Schilfgaarde (58), wil met duurzame investeringen de sierteeltsector behouden.

1. Hoe heftig is deze crisis voor Royal Flora Holland?

Steven van Schilfgaarde (58)

Van Schilfgaarde is geboren in Linschoten. Hij studeerde economie en werkte bijna 25 jaar bij KPN. In 2016 begon hij bij Royal Flora Holland. Hier is hij nu vijf jaar CEO. Van Schilfgaarde is getrouwd en heeft drie kinderen en woont in Den Haag.

‘Het is extreem op dit moment. De coronacrisis was vergeleken met de energiecrisis overzichtelijk. Tijdens de eerste lockdown werden er veel bloemen en planten vernietigd, maar we wisten dat er een einde kwam. Kwekers hielden dus vertrouwen in een goede afloop en daarvan hebben we geprofiteerd toen de markt aantrok.

‘De energiecrisis leidt tot meer on­zekerheid bij kwekers. Niet alleen zijn de kosten voor gas en elektriciteit toegenomen, maar de inflatie leidt ook tot hogere loon- en materiaalkosten zoals kunstmest. Kwekers nemen hierdoor grotere risico’s, want zij investeren vaak jaren van tevoren in een bloem of plant. De vraag is of zij de hogere kosten op termijn ook zullen terugverdienen. Gaat de consument er straks voor betalen?’

2. Wat staat er op het spel?

‘Kwekers vragen zich af: “Besta ik straks nog wel?” De leden van onze coöperatie zijn familiebedrijven waarbij het lidnummer onderdeel is van de trots. Hoe lager het lidnummer, hoe langer je bestaat. Bij een aantal bedrijven staat al de derde of vierde generatie aan het roer. Royal Flora Holland is een coöperatie van 3.500 leden en de grootste bloemenveiling ter wereld. De veiling verhandelt ongeveer 90 procent van alle Nederlandse bloemen en planten en meer dan 20 miljoen bloemen en planten per dag.

‘Kwekers verschillen onderling. Op onze marktplaatsen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde verkopen we 22.000 verschillende bloemen, binnen- en buitenplanten. De grootste kweker heeft een omzet van meer dan 100 miljoen euro en de kleinste 25.000 euro. Er is grote diversiteit, maar de trots op de kwaliteit van de sierteelt verbindt hen. Hoewel de kwekers allerlei crises hebben overleefd, geeft dit grote bestaansonzekerheid, omdat niemand weet hoelang het duurt. Toch ben ik erg gedreven om het bedrijf en kwekers door de crisis heen te leiden.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.