Premium Lock Hans van Meerten: EU treft geen blaam in pensioendossier

30 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Hans van Meerten over EU-miljarden voor nieuw pensioenstelsel

Hans van Meerten (48) over EU-miljarden voor nieuw pensioenstelsel.

Nederland loopt miljarden mis uit het Europese coronaherstelfonds als de Eerste Kamer de nieuwe pensioenwet niet aanneemt. Pleegt Brussel chantage? EW legt het voor aan Hans van Meerten.

EW Hoe zit het ook alweer met het coronaherstelfonds?

Hans van Meerten: ‘Nederland heeft, net als elke andere lidstaat van de Europese Unie, een coronaherstelplan ingediend in Brussel. Premier Mark Rutte heeft erop aangedrongen om het geld uit het herstelfonds niet zomaar uit te delen. Lidstaten moeten de hervormingen die ze opnemen in hun herstelplan ook uitvoeren. De Europese Unie heeft 750 miljard euro klaarstaan. Als je hervormt en je doelen haalt, krijg je geld uit het fonds.’

EW Dus Nederland bracht zelf de pensioenhervorming in?

Van Meerten: ‘Nederland heeft een pakket met 21 hervormingen ingediend, bijvoorbeeld ook voor de huizenmarkt. Gaandeweg leek het Nederland een goed idee om in de lijst hervormingen ook de Wet toekomst pensioenen op te voeren. Dat leek zo slim, maar dat is het toch niet – dat licht ik zo toe.’

EW Wat stond er op de ‘pensioenlijst’?

Van Meerten: ‘Een betere aansluiting op de arbeidsmarkt, schokbestendiger, eenvoudiger, transparanter. Dat zijn de doelstellingen die ook in de Wet toekomst pensioenen staan. Dus daarmee heeft het kabinet de coronasteun ook afhankelijk gemaakt van goedkeuring van de Wet toekomst pensioenen.’

EW En hoe kijkt Brussel daarnaar?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.