Streamingdienst Premium Corner

Netflix-CEO krijgt voor het eerst serieuze concurrentie

16 januari 2023Leestijd: 2 minuten

Netflix presenteerde deze week zijn jaarcijfers. Wie is ook alweer de CEO van de streamingdienst?

Het bedrijf wordt nog altijd geleid door de man die het in 1997 mede oprichtte: Reed Hastings. Hij groeide op in Boston en studeerde onder meer informatica aan Stanford University. In het begin van zijn carrière deed hij van alles. Hij volgde een opleiding tot officier bij de marine en had tijdelijk een baantje als deur-aan-deur-verkoper van stofzuigers. In 1991 richtte hij zijn eerste bedrijf op, Pure Software, een ontwikkelaar van producten die softwareproblemen oplossen. In die tijd ondervond hij dat hij wel de competenties had om een dergelijk bedrijf op te richten, maar niet om het te leiden.

Eind jaren negentig kwam het idee voor Netflix toen Hastings een boete van de videotheek kreeg, omdat hij de film Apollo 13 te laat had ingeleverd. Hij richtte Netflix oorspronkelijk op met het idee dvd’s voor onbepaalde tijd te verhuren. Dat liep iets anders. In 2007 begon Netflix streamingdiensten aan te bieden. Het is met 223 miljoen gebruikers de grootste aanbieder ter wereld. Netflix is sinds 2010 ook in Nederland beschikbaar.

EW’s streaminggids: deze 65 series bieden inzicht in mens en maatschappij

Heeft Netflix last van de groeiende concurrentie op de kijk-markt?

De afgelopen jaren kwamen er talloze nieuwe bedrijven op de markt, zoals Disney+ en Amazon Prime. En dat heeft Netflix gemerkt. Sinds de oprichting groeide het aantal abonnees elk jaar, maar in de eerste helft van 2022 werd de opkomst van de concurrentie zichtbaar: in zes maanden tijd zegden bijna 1,2 miljoen gebruikers hun abonnement op.

Dat is vast pijnlijk voor een bedrijf dat alleen maar groei gewend was.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.