Premium Lock Verdiepende analyse: Regio drijft op industrie

08 december 2022Leestijd: 8 minuten
Het DRU Industriepark aan de Oude IJssel: bakermat van Ulftse metaalindustrie. Foto: Mischa Keijser

Naast hotspots als Veldhoven en Zoeterwoude vallen landelijke gemeenten in het oosten van het land op met vitale industrie: vroeger vies werk, nu grotendeels computergestuurd.

De bestrating op het DRU Industriepark in Ulft laat de oorspronkelijke loop van de Meulenbeek zien. De watermolen die werd aangedreven door het water in deze aftakking van de Oude IJssel werd in 1754 voorzien van een blaasbalg die vuur opstookte.

Toplocaties

Toplocaties 2022: IJzersterke ecosystemen

Ulft was de ideale plek voor een hoogoven. In de omgeving werd oer, ijzererts, gewonnen. Het ondernemerschap van Bernard Diepenbrock en zijn neven Theodor en Bernard Reigers completeerde de succesformule. IJzergieterij Diepenbrock en Reigers Ulft, afgekort DRU, maakte onder meer haarden, badkuipen en geëmailleerde oranje pannen: in sommige families onverwoestbare erfstukken om zondagse soep in te bereiden.

In de jaren zeventig stopte DRU met ijzergieten, het werd grotendeels ontmanteld en opgesplitst. In Duiven is een inspiration centre voor DRU-haarden, een plaatwerktak verhuisde naar de rand van Ulft en werd omgedoopt tot Exerion: bekt beter in het buitenland. Het maakt onderdelen voor medische machines en kopieermachines.

In de ‘afbramerij’ van het oude DRU-complex ruikt het nog naar houtskool. Vrijwilligers – enthousiaste zeventigplussers – geven workshops in de museumsmederij. Installaties verderop geven een indruk van de smart industry anno 2022, met robots en virtual reality.

Het DRU Industriepark aan de Oude IJssel: bakermat van Ulftse metaalindustrie. Foto: Mischa Keijser

Company town: één bedrijf is goed voor minstens tweederde van banen

IJzergieterijen verdwenen, de bedrijvigheid bleef. Dat blijkt ook uit Toplocaties 2022, dat een actueel beeld geeft van prestaties van lokale en regionale industrie – van bedrijven die tastbare producten maken, de bouw uitgezonderd.

De einduitslag staat hieronder. Veldhoven voert de ‘Top-50 Industrie’ aan. Als thuisbasis van chipmachinefabrikant ASML is het de belangrijkste industriestad van het land. Op twee: Zoeterwoude, met industrietak ‘voeding en genotmiddelen’, zoals de grafiek laat zien. Net als Veldhoven is Zoeterwoude een company town, een plek waar één bedrijf goed is voor minstens tweederde van de banen in de industrie. In Zoeterwoude is dat Heineken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.