Lezers vragen Premium Corner

Lezersvragen over de schenkbelasting en een verzekerde bril

05 december 2022Leestijd: 3 minuten

Elke week geven deskundigen ­antwoord op ­ vragen van lezers over financiële en juridische kwesties. Deze week over de schenkbelasting en een verzekerde bril.

Zoon neemt alle tijd

Onze zoon is inmiddels al ruim 25 jaar oud, maar hij studeert nog altijd. Wij betalen ook nog steeds een groot deel van zijn levensonderhoud en het ziet ernaar uit dat de studie nog wel een aantal jaren duurt. Wij betalen die maandelijkse toelage voor hem met liefde, maar is hij daar eigenlijk geen schenkbelasting over verschuldigd? Zeker gezien zijn leeftijd, beginnen wij ons daarover steeds meer zorgen te maken. Is de maandelijkse toelage belastingvrij? S.L., Breda

Het is een logische vraag die u stelt. Is de bijdrage in levensonderhoud een schenking, of behoort het tot de normale gang van zaken dat u als ouder deze bijdrage (nog) betaalt?

Met andere woorden: wanneer is een schenking een schenking? Bij een schenking gaat het om een bedrag dat u uit vrijgevigheid betaalt en waardoor u zelf verarmt. De ontvanger wordt er daarentegen mee verrijkt. Deze definitie wordt in het Burgerlijk Wetboek gehanteerd.

Aan uw kant lijkt de definitie aan te sluiten. In het geval van uw zoon is er echter geen sprake van verrijking, want hij heeft het geld immers nodig voor zijn studiekosten en de kosten van levensonderhoud.

We kennen nog een ander begrip, namelijk de natuurlijke verbintenis. Eenvoudig verwoord betekent een natuurlijke verbintenis dat er betalingen worden gedaan aan mensen met wie er, meestal door de familieband, een nauwe relatie is.

Deze betalingen komen voort uit een verzorgingsgedachte. In dat geval is er geen sprake van een schenking en is er dus ook geen schenkbelasting verschuldigd.

Conny Weber is docent ­financiële planning en voorzitter Verbond Financiële ­BeroepsOrganisaties VFBO

Verzekering voor de bril

Ik heb bij een opticien een bril gekocht, hij ligt zaterdag klaar. De opticien adviseert om daar een brillenverzekering bij af te sluiten. Dan ben ik drie jaar lang extra goed verzekerd tegen diefstal, beschadiging en een plotselinge achteruitgang van mijn oogsterkte. Ik heb mijn twijfels, want valt een bril niet ook al onder de inboedelverzekering, waardoor hij straks mogelijk grotendeels dubbel is verzekerd? C.K., Waalwijk

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.